Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen: Tomatenkwekerij Van den Belt als voorbeeld voor de glastuinbouw
De glastuinbouwsector is volop in beweging en wordt steeds duurzamer en maatschappelijk verantwoorder. Volgens Orance – Grow Light Architects zetten veel glastuinbouwondernemers zich actief in om de sector te verduurzamen en hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Dit geldt ook voor Tomatenkwekerij Van den Belt B.V., een bedrijf dat niet alleen werkt aan duurzamere teeltprocessen, maar ook een waardevolle bijdrage levert aan de samenleving door werkplekken te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Na de begeleiding bij het selecteren van een geschikte LED-groeilichtinstallatie voor de nieuwbouw, bezocht Arno, mede-eigenaar van Orance, de kwekerij van Van den Belt. Bij aankomst was hij niet alleen onder de indruk van de inrichting van de moderne kas, maar vooral van de maatschappelijke werkplaats die was gecreëerd voor mensen met een beperking. Van den Belt beschouwt deze werkplek als een belangrijk onderdeel van hun visie: iedereen een werkplek bieden. “Scholieren, vaste krachten en mensen met een beperking werken hier allemaal samen,” aldus Rianne van den Belt.
Philabelt: een werkplek voor iedereen
In samenwerking met Philadelphia, een organisatie die mensen met een beperking begeleidt, heeft Van den Belt drie jaar geleden de sociale werkplek Philabelt opgericht. De werkplek, gelegen in de nieuwbouw van de kwekerij, is uitgerust met een professionele keuken en biedt een breed scala aan producten aan, waaronder lunches, producten om te verkopen en zelfs tomatensoep voor de medewerkers van de kwekerij. Alle ingrediënten komen uit de kwekerij zelf of van telers in de buurt. Ook is er een wasserette waar de bedrijfskleding van de kwekerij gewassen wordt, wat helpt bij het naleven van de strikte hygiëneprotocollen om het tomatenvirus te voorkomen. De medewerkers leveren dus daadwerkelijk een waardevolle bijdragen aan het bedrijf.
Het idee voor de sociale werkplek ontstond toen Jacob, eigenaar van Van den Belt, een kwekerij bezocht waar mensen met een beperking de kantine runden. Jacob was zo enthousiast over het concept dat hij zijn vrouw Rianne wist te inspireren. “Het is toch gek dat we werk bieden aan iedereen – fulltime medewerkers, scholieren en arbeidsmigranten – maar niet aan mensen met een verstandelijke beperking?” was de gedachte die Rianne en Jacob samen deelden.
Van idee naar werkelijkheid
Tijdens de coronapandemie werd de eerste stap gezet naar het realiseren van dit idee. Rianne begon eerst met het leveren van tomaten aan sociale werkplekken die deze als ingrediënten konden gebruiken in de keuken. Maar al snel bleek dat het tijd was voor de volgende stap. Ze verbouwde de technische ruimte tot een echte werkplek, compleet met alle benodigde faciliteiten en voorzieningen, zodat het niet in direct contact stond met de rest van het bedrijf voor de nodige rust. “Het is goed om te zien hoe onze andere medewerkers hiermee omgingen. De omgang ging heel natuurlijk en als er een probleem opgelost moest worden op de werkplaats, wilden ze graag helpen,” vertelt Rianne van den Belt.
Trots op de glastuinbouwsector
“Het was geweldig om te zien, vooral hoe enthousiast Jacob was tijdens de rondleiding. Na een begeleidingstraject is het altijd mooi en goed om ook het uiteindelijke eindresultaat te zien. De manier waarop de kwekerij is opgezet met oog voor de medewerkers en het sociale aspect wat zij hebben geïnitieerd is indrukwekkend,” zegt Arno Wartewig van Orance. “De glastuinbouw krijgt soms onterecht een negatief imago door hoe sommige bedrijven omgaan met hun mensen, maar dit betreft slechts een klein aantal gevallen. Het is belangrijk om ook de positieve voorbeelden te laten zien, zoals bij Van den Belt, die echt het verschil maken. Wij zijn trots op dit soort initiatieven in de sector en bieden graag een podium voor dit soort verhalen.”
De overstap naar LED
In 2024 wilde Van den Belt investeren in een nieuw groeilichtsysteem voor de nieuwbouw van zes hectare. Jacob van den Belt vertelt: “Maurice Hartman van Hortivision wees ons op Orance. De kennis en kunde die het bedrijf heeft, was van grote waarde bij het aankooptraject voor de LED-installatie.” Het is van cruciaal belang om de juiste armaturen te kiezen. Jacob legt uit: “In het process wil je geen appels met peren vergelijken, maar appels met appels. Orance heeft de kennis en ervaring in deze markt en stelt de juiste vragen. De grote oppervlakte die belicht moet worden, leidt tot een grote investering, en je wilt geen risico’s nemen. Je wilt blij zijn met wat je koopt, en zelf kun je de snel veranderende ontwikkelingen in LED simpelweg niet bijhouden.”
De ontwikkelingen binnen Van den Belt zijn een mooi voorbeeld van hoe de glastuinbouwsector zich niet alleen richt op verduurzaming, maar ook maatschappelijk verantwoord ondernemen serieus neemt. Ondernemers als Van der Belt kijken verder dan de bedrijfsdoelen en willen een positieve impact maken op de maatschappij.